Een modelovereenkomst is een document dat is goedgekeurd door de Belastingdienst en dat kan aantonen dat er sprake is van een zzp-relatie als deze juist wordt nageleefd. Dit kan opdrachtgevers en zzp’ers helpen om zekerder te zijn van hun contractuele afspraken. Een gewone overeenkomst van opdracht biedt daarentegen geen zekerheid dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie als zelfstandig ziet, wat kan leiden tot twijfel of de opdrachtnemer daadwerkelijk een zzp’er is.

Nee, een modelovereenkomst is niet verplicht, maar kan handig zijn wanneer je wilt aantonen dat je zelfstandig werkt. Als de werkrelatie duidelijk voldoet aan de zzp-criteria (geen gezagsverhouding, geen verplichting tot persoonlijke arbeid en geen loonrelatie), is een modelovereenkomst niet noodzakelijk. Toch kan een modelovereenkomst zekerheid geven bij opdrachten waarbij twijfel bestaat over de zelfstandigheid.

Ja, als de Belastingdienst besluit dat je feitelijk in verkapt loondienst was bij een opdrachtgever, kan dit invloed hebben op je belastingaangifte en je recht op ondernemersaftrek. Dit zou betekenen dat je belastingvoordeel kunt verliezen dat specifiek voor ondernemers geldt, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Om schijnzelfstandigheid te vermijden, moet je voldoen aan de criteria van de Belastingdienst. Een van deze criteria is: werk voor meerdere opdrachtgevers. Wil je alle criteria lezen om te controleren of je niet als schijnzelfstandige wordt gezien? Klik hier.

De Wet DBA vereist dat zzp’ers en opdrachtgevers beoordelen of de werkrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Als de Belastingdienst vindt dat de zzp’er eigenlijk als werknemer gezien moet worden, kan dit leiden tot naheffingen (een boete) voor de opdrachtgever, wat veel bedrijven huiverig maakt om zzp’ers in te huren. Het is belangrijk om samen met je opdrachtgever te kijken of er sprake is van gezag, persoonlijke arbeid, en loon, want dit zijn de elementen die een dienstbetrekking kunnen bepalen.