marysekeijser@bringatwork.nl

Hoe de Wet DBA jouw toekomst als zzp’er in de kinderopvang beïnvloed

12 december 2024
5 min leestijd

De Wet DBA heeft de afgelopen periode veel onzekerheid veroorzaakt, vooral onder zzp’ers in de kinderopvang die hun flexibiliteit en zelfstandigheid willen behouden. Voorheen hadden zzp’ers in de kinderopvang de vrijheid om hun eigen opdrachten te kiezen, maar door de Wet DBA heerst er nu onzekerheid over hun positie als zelfstandige. Ben ik daadwerkelijk zelfstandig, of val ik onder de categorie schijnzelfstandige? Wat betekent dit voor mijn toekomst als zzp’er in de kinderopvang?

In deze blog lees je wat de Wet DBA inhoudt, hoe deze wet specifiek zzp’ers in de kinderopvang beïnvloedt en wat je kunt doen om aan de eisen van de Wet DBA te voldoen, zodat je jouw zelfstandigheid kunt behouden.

 

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vervangt de voormalige VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie). Het doel van de Wet DBA is om duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp’er. De wet heeft als doel te voorkomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, waarbij iemand als zzp’er werkt, terwijl hij of zij in werkelijkheid in verkapt loondienstverband verkeerd.

De Belastingdienst beoordeelt zowel zzp’ers als opdrachtgevers om vast te stellen of er sprake is van een echte opdrachtrelatie of een verkapt dienstverband. Dit wordt gedaan aan de hand van specifieke criteria. Als uit de beoordeling blijkt dat het werk onvoldoende zelfstandig is, kan de Belastingdienst de samenwerking herkwalificeren als een dienstbetrekking. Dit heeft juridische en financiële gevolgen voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever.

 

Wat betekent dit voor zzp’ers in de kinderopvang?

In de kinderopvang werken veel zzp’ers op flexibele basis. De opdrachten voor zzp’ers passen goed binnen de zzp-constructie, maar de Wet DBA maakt de situatie ingewikkelder.

Als een zzp’er in de kinderopvang niet voldoet aan de criteria van echte zelfstandigheid en de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, kan de Belastingdienst de samenwerking herkwalificeren als een loondienstrelatie. Klik hier om alle criteria te bekijken. Dit betekent dat de opdrachtgever verplicht wordt om sociale premies en belastinginhoudingen te betalen, net zoals bij een werknemer in loondienst. Dit kan leiden tot naheffingen, boetes en juridische complicaties. Beide partijen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van de sociale premies en belastingen die normaal gesproken door de werkgever zouden moeten worden afgedragen.

In de kinderopvang is er zeker sprake van schijnzelfstandigheid, met name in de functie van pedagogisch medewerker. De brancheorganisatie Kinderopvang heeft bovendien aangegeven dat het werken met zzp’ers vanaf 1 januari niet langer wordt geadviseerd.

We merken dat alle organisaties waarmee wij samenwerken stoppen met het inhuren van zzp’ers. Opdrachtgevers vermijden het inzetten van zzp’ers in de kinderopvang uit angst voor de risico’s van schijnzelfstandigheid. Ook zzp’ers zelf zullen deze risico’s niet willen nemen. Om boetes van de Belastingdienst te voorkomen, kiezen sommige opdrachtgevers ervoor om zzp’ers via een tussenpersoon of bemiddelingsbureau in te schakelen. Anderen geven de voorkeur aan het inzetten van personeel met een arbeidscontract.

 

Wat kan een zzp’er in de kinderopvang doen om zich te beschermen?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die zzp’ers in de kinderopvang kunnen nemen om hun positie te versterken en het risico op schijnzelfstandigheid te minimaliseren.

Voldoe aan de criteria van de Belastingdienst

Wil je als zzp’er in de kinderopvang blijven werken, dan is het van essentieel belang dat je voldoet aan de criteria die de Belastingdienst heeft vastgesteld om aan te tonen dat je daadwerkelijk een zelfstandige bent. Dit betekent bijvoorbeeld dat je je eigen werkmethoden en uren bepaalt, meerdere opdrachtgevers hebt en ondernemersrisico’s loopt. Het is belangrijk dat zzp’ers hun zelfstandigheid kunnen bewijzen door middel van duidelijke afspraken en een goed onderbouwde administratie. Bekijk hier alle criteria van de Belastingdienst en beoordeel of je aan deze eisen voldoet. Alle criteria zijn van belang voor de beoordeling, en ze tellen even zwaar mee.

Maak gebruik van een modelovereenkomst

Daarnaast kunnen zzp’ers hun positie versterken door hun modelovereenkomst vooraf te laten toetsen door de Belastingdienst. Dit kan bescherming bieden tegen een herkwalificatie van de arbeidsrelatie door de Belastingdienst. Als de overeenkomst goedgekeurd wordt, is er meer zekerheid dat de samenwerking als een zelfstandige relatie wordt beschouwd.

Maak duidelijke afspraken met je opdrachtgever

Het is van groot belang dat je met je opdrachtgever duidelijke afspraken maakt over je zelfstandigheid. Zorg ervoor dat je contractueel vastlegt dat je zonder directe aansturing werkt en financieel zelfstandig bent. Dit kan blijken uit de manier waarop je je tarieven, kosten en betalingen regelt. Diversifieer je opdrachten en zorg ervoor dat je duidelijk kunt maken of je opdrachten langdurig zijn of een exclusieve samenwerking betreft. Zorg ervoor dat je deze afspraken goed documenteert om later mogelijke discussies met de Belastingdienst te voorkomen.

Zorg ervoor dat je administratie op orde is

Een goede administratie is cruciaal. Je moet kunnen aantonen dat je voor meerdere opdrachtgevers werkt en dat je zelf je kosten hiervoor dekt. Het goed bijhouden van je administratie helpt om je zelfstandigheid verder te onderbouwen en geeft je meer zekerheid in geval van controle door de Belastingdienst.

 

Wat zijn mijn opties?

ZZ-Payroll

Werk jij als zzp’er en maak je je zorgen over jouw toekomst door de Wet DBA? Maar wil jij wél graag zelfstandig blijven? Dan is ZZ-Payroll voor jou wellicht een oplossing! Veel opdrachtgevers kunnen geen risico’s nemen door het inhuren van zzp’ers. Maar met ZZ-Payroll blijf jij aantrekkelijk voor opdrachtgevers en kun je de leukste opdrachten blijven aannemen. Werken via ZZ-Payroll biedt zelfstandigen administratieve ontzorging en sociale zekerheid. ZZ-Payroll regelt belastingafdrachten, premies en verzekeringen, en biedt toegang tot voordelen zoals doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. Dit is aantrekkelijk voor zelfstandigen die minder risico willen dragen en complexe administratie willen vermijden. Jij bepaalt je uurtarief, en wij zorgen ervoor dat je op basis hiervan wordt uitbetaald. Daarnaast is er geen risico op schijnzelfstandigheid. Via ZZ-Payroll werk je met een arbeidsovereenkomst, waardoor je niet onder de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid valt en juridisch gezien in loondienst bent. Het is een veilige en betrouwbare keuze. Klik hier voor meer informatie over ZZ-Payroll, hoe het werkt, de voordelen en lees de vragen van andere zzp’ers die deze stap hebben overwogen.

Proflancer

Als freelancer geniet je van het voordeel van een hoger netto-uurloon dan bij een regulier salaris, en bepaal je zelf wanneer je vakantiedagen en vakantiegeld worden uitbetaald, waarbij je het direct ontvangt.

Flexkracht/flexpool

Wil je afwisseling en zelf bepalen waar en wanneer je werkt? Met onze flexpool plan je jezelf eenvoudig in via onze app voor de opdrachten die jij het leukst vindt. Flexibel en in controle – ideaal voor werk in de kinderopvang!

Detachering

Houd je van zekerheid? Bij detachering heeft je opdracht altijd een vaste begin- en einddatum. Zo weet je precies waar je aan toe bent! Met detachering kun je bovendien één of meerdere opdrachtgevers leren kennen. Zo werk je flexibel én met zekerheid!

 

Voor zzp’ers is het belangrijk om hun zelfstandigheid goed te kunnen aantonen. Wil je zeker weten dat je aan de regels voldoet? Werk samen met Bring at Work. Schrijf je vandaag nog in! Samen bespreken we jouw situatie en verkennen we de mogelijkheden, zodat jij zonder zorgen kunt werken zoals jij dat wilt. Klik hier en schrijf je in.