Bring at Work

Zzp’er inhuren of iemand in loondienst aannemen. Wat is slimmer?

7 juli 2022
3 min leestijd

Het gaat goed met jouw bedrijf. Het groeit hard en je hebt daarom gauw nieuwe werknemers nodig. Maar je twijfelt of je alleen tijdelijke krachten nodig hebt of dat je beter kunt investeren in een uitbreiding van het vaste team. Is het slimmer om een zzp’er of een vaste werknemer in loondienst aan te nemen? We begrijpen dat dit een lastige keuze is. Om je op weg te helpen, zetten we daarom alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van zzp t.o.v. personeel in loondienst

 1. Flexibiliteit
  Met een zzp’er hoef je je geen zorgen te maken over vaste lasten. Is er even geen werk? Dan heb je ook geen kosten. Zo simpel is het. Heb je andersom juist veel wind in de zeilen en heb je alle hands aan dek nodig? Dan schakel je op korte termijn zomaar een zzp’er in! Perfect voor werkzaamheden die projectmatig plaatsvinden en werk waarbij de druk sterk varieert.
 2. Minder risico bij ziekte en minder administratieve rompslomp
  Natuurlijk is het altijd vervelend wanneer een van je werknemers ziek is. Bij een zzp’er scheelt het daarentegen dat er geen lasten aan zijn verbonden. Er geldt geen vergoeding voor ziekteverzuim, ziektekosten of arbeidsongeschiktheid. Ook hoef je geen loonbelastingen en premies voor hen te betalen. Minder kosten en minder administratie. Je kunt zelfs afspreken met je zzp’er dat hij/zij vervanging regelt in geval van verzuim.
 3. Kwaliteit
  Een zzp’er is een echte specialist in zijn/haar vakgebied. Omdat ze daarnaast vaak voor verschillende werkgevers hebben gewerkt, nemen zij een frisse en rijke blik met zich mee. Zij kunnen zonder problemen aan de slag met een opdracht en hebben weinig begeleiding nodig. Omdat ze geen vast contract hebben en afhankelijk zijn van projectmatig werk, zullen zij ook meer hun best doen. Voor een goed woordje of om in de toekomst opnieuw benaderd te worden.

Nadelen van zzp t.o.v. personeel in loondienst

  1. Hoger prijskaartje
   Klopt, je hoeft je niet te bekommeren over de ziekte- en pensioenkosten van een zzp’er. Of hun belastingen. Maar daarom betaal je ook in verhouding meer per uur aan een zzp’er dan aan iemand in loondienst.
  2. Minder toezicht en verbinding
   Dat de kwaliteit van de inspanningen van zzp’ers over het algemeen hoog is, staat als een paal boven water. Maar hoe die kwaliteit eruitziet? Daar heb je minder controle en zicht over dan bij werknemers in loondienst. Wel kun je natuurlijk alle eisen en verwachtingen communiceren met een briefing.
  3. Sta er ook bij stil dat zzp’ers minder een band op zullen bouwen met jou en je bedrijf dan vaste werknemers. Omdat zij alleen tijdelijk in dienst zijn, zullen zij minder investeren in de sociale contacten en de doelen van het bedrijf. Waar vaste werknemers gemakkelijk meer taken op zich nemen die niet alleen passen bij hun functie maar ook bij het bedrijf, zullen zzp’ers dit niet doen. Zzp’ers zijn minder breed inzetbaar.
  4. Belastingrisico’s
   Er zijn andere regels verbonden aan het inhuren van zzp’ers dan werknemers in loondienst. De belangrijkste heeft te maken met de belastingdienst. Het is heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen: werkt de zzp’er ‘in opdracht’ of ‘in dienstverband’? Het laatste wordt door de Belastingdienst als ‘schijnzelfstandigheid’ gezien. Het gevolg? Je moet alsnog loonbelasting, premies én een boete betalen.

Hoe voorkom je dit? Met een modelovereenkomst. Dit is een contract dat door de Belastingdienst is klaargemaakt met daarin alle overeenkomsten tussen zzp’er en opdrachtgever. Zzp’ers die een modelovereenkomst ondertekenen, worden door de Belastingdienst gezien als zelfstandigen, niet als werknemers in loondienst.

Kies je voor een zzp’er of voor iemand in loondienst?

Een zzp’er of toch iemand in loondienst? Wanneer je het profiel van je werknemer hebt vastgelegd, helpen wij jou ook om je werknemer te vinden. Of het nou een zzp’er, uitzendkracht of iemand in loondienst is, wij hebben alles voor je in huis. Twijfel je na lezen van deze blog toch nog over welk type werknemer het meest gunstig is voor jouw situatie, dan geven we jou graag advies. Neem contact met ons op via info@bringatwork.nl of op 020-22 35 281.