Bring at Work

Hoe maak je het perfecte cv?

7 juli 2022
2 min leestijd
Kantoor zakelijke dienstverlening

Vacatures staan vol eisen en pre’s. Maar een pre is altijd hetzelfde: de eerste indruk. En die is er al voor je uitgenodigd wordt om kennis te maken. Hoe maak je een goede eerste indruk met je cv? Hier volgt een aantal eenvoudige cv tips waarmee je gegarandeerd indruk gaat maken.

 

Houd het kort maar krachtig

 • Maak je cv niet langer dan 2 A4’tjes.
 • Vermijd overbodige informatie: je burgerlijke stand of irrelevante werkervaring versieren je cv niet, ze versuffen het. Als je schrijft over een krantenwijk die je hebt gehad terwijl je op zoek bent naar een marketingfunctie bijvoorbeeld.
 • Heb je juist weinig relevante werkervaring? Wees creatief! Denk aan dingen die je tijdens je opleiding hebt gedaan en die relevant kunnen zijn voor het werk waarvoor je solliciteert. Vul dit eventueel aan met interessante activiteiten, hobby’s, lidmaatschappen, vrijwilligerswerk en de talen die je spreekt.

Opgeruimd staat en leest netjes

Recruiters en werkgevers gaan meestal snel door je cv heen. Daarom is het handig als je cv overzichtelijk is. Je unieke eigenschappen zijn dan goed en snel zichtbaar. Om je hierbij te helpen:

 • Zet de belangrijkste informatie op de eerste pagina: relevante werkervaring, opleidingen, cursussen en diploma’s.
 • Zet de volgende dingen onder aparte kopjes:
  • Je talenkennis en ervaring met softwareprogramma’s
  • Je contactgegevens: naam, achternaam, geboortedatum, email, adres en telefoonnummer. Voeg ook eventueel je LinkedIn pagina of een link naar je portfolio toe. Heb je een rijbewijs of eigen vervoer? Zet het erbij!
 • Zet je meest recente werkervaring bovenaan en de ervaring die je het langst geleden hebt opgedaan onderaan.
 • De opmaak van je cv kan helpen om het document prettiger leesbaar te maken. Er zijn verschillende templates online beschikbaar. Zoek eentje die je mooi vindt, goed bij jou past en persoonlijk maar professioneel is. Niet te veel tierlantijnen. Heb je iets gekozen? Sla je cv op als pdf zodat de opmaak niet verandert wanneer je het print of verstuurt.

Schrijf zakelijk maar persoonlijk

 • Schrijf vanuit jezelf, in de eerste persoon enkelvoud. Maar probeer niet te veel ‘ik’ te schrijven.
 • Maak de lezer nieuwsgierig. Dat kan je doen door aan je cv een kort profiel toe te voegen, bovenaan de eerste pagina. Beschrijf daarin wie jij bent en waar jij naar op zoek bent in maximaal 6 regels. Wees kort maar niet kortaf. Gebruik pakkende, enthousiaste taal en kom met leuke feiten en cijfers, harde en zachte vaardigheden en doelen over de brug.
 • Zorg ervoor dat je cv geen opsomming wordt van opleidingen en werkervaringen. Leg bij elk onderdeel uit wat je werkzaamheden, verantwoordelijkheden of resultaten waren en licht toe waarom dit relevant is voor de vacature waarop je reageert.
 • Pas je cv aan aan de vacatures waarop je reageert. Tip: maak een basis cv. Hiermee kun je gemakkelijk voor elke sollicitatie een specifiek cv maken. Dat bespaart tijd en moeite.
 • Doe altijd een spellingcontrole.

 Laatste tip voor je cv

Moet er een foto op je cv? Hoeft niet, kan wel! Een foto maakt je cv net iets persoonlijker. En zeg nou zelf: jij onthoud toch ook gemakkelijker een gezicht dan een overzicht van feiten en ervaringen?

 Is je cv verzendklaar?

Heb je je cv van kop tot staart geschreven? Dan ben je klaar om te solliciteren. Je valt vast in de smaak! Klik hier voor al onze vacatures en kijk of er iets leuks tussen staat. We nemen snel contact met je op en maken dan graag kennis met jou, de persoon achter het cv.