Als zzp’er wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben, maar met de Wet DBA kan het lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen zelfstandigheid en het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Zeker met de veranderingen die in 2025 op de planning staan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In deze blog bespreken wij de 5 meest gemaakte fouten van zzp’ers bij het naleven van de Wet DBA. Wij geven tips, zodat jij deze fouten niet zal maken.
1. Te veel afhankelijk zijn van één opdrachtgever
Veel zzp’ers hebben meerdere opdrachtgevers, maar zijn voor grotendeels afhankelijk van één opdrachtgever.
Tip van Bring: De Wet DBA stelt dat je als zzp’er niet financieel afhankelijk mag zijn van één opdrachtgever. Als je volledig of grotendeels afhankelijk bent van een opdrachtgever, kan dit worden gezien als een dienstverband in plaats van zelfstandigheid. Dit kan leiden tot de conclusie dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Door variatie in je klantenbestand voorkom je dat je als werknemer wordt beschouwd, met risico op naheffingen en boetes.
2. Opdrachtgever heeft te veel controle over je werkmethoden
Veel zzp’er bepalen niet volledig zelf hoe, waar en wanneer ze werken, wat kan wijzen op en verkapt dienstverband.
Tip van Bring: Als de belastingdienst jou niet als zelfstandige kan erkennen kan dit leiden tot naheffingen en boetes voor zowel jou als de opdrachtgever. De Wet DBA stelt dat je als zzp’er zelfstandig moet zijn in de uitvoering van je werk. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt waarin je zelfstandigheid wordt gewaarborgd. Jij bepaalt hoe je het werk uitvoert, inclusief werktijden, werkplek en methoden. Leg dit vast in een contract/modelovereenkomst en wees alert als een opdrachtgever strikte regels oplegt. Wil je wel de vrijheid hebben, maar niet de risico’s op schijnzelfstandigheid? Een oplossing kan zijn om te werken als ZZ-Payroller.
3. Geen goede administratie en verzekeringen bijhouden
De Wet DBA benadrukt dat zzp’ers volledig zelfstandig moeten opereren, wat ook betekent dat je verantwoordelijk bent voor je administratie en risicoafdekking. Als je administratie niet op orde is, of je geen essentiële verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, kan de Belastingdienst dit zien als een gebrek aan zelfstandigheid. Dit kan gevolgen hebben voor je fiscale status en leiden tot naheffingen of boetes.
Tip van Bring: Zorg dat je administratie goed bijhoudt. Noteer inkomsten en uitgaven, factureer op tijd, en doe je btw- en inkomstenbelasting correct en tijdig. Overweeg een boekhouder in te schakelen voor ondersteuning. Daarnaast is het belangrijk om passende verzekeringen af te sluiten, zoals een aansprakelijkheids- of arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat je je financiële zelfstandigheid kunt waarborgen. Wil jij dat de administratie uit handen wordt genomen? Kies voor Bring at Work als jouw opdrachtgever. Wij doen de administratie voor jou!
4. Niet voldoende aantonen van je zelfstandigheid
De Wet DBA vereist dat je kunt aantonen dat je als zelfstandige werkt en niet in dienst bij een opdrachtgever. Als je werkzaamheden hetzelfde zijn als die van werknemers bij dezelfde opdrachtgever, of als je afhankelijk bent van hun materialen en middelen, kan de Belastingdienst je als werknemer beschouwen. Dit kan leiden tot naheffingen en boetes voor zowel jou als je opdrachtgever.
Tip van Bring: Zorg voor duidelijke bewijzen van je zelfstandigheid. Gebruik je eigen materialen en middelen en zorg dat deze zaken zichtbaar zijn in je administratie. Bewaar ook correspondentie en documenten die aantonen dat jij beslissingen neemt over de uitvoering van je werk.
5. Niet het niet gebruiken van goedgekeurde modelovereenkomsten
Een veelgemaakte fout is het niet gebruiken van een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst. Modelovereenkomsten zijn opgesteld om de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijk te maken en om te voorkomen dat je onterecht als werknemer wordt beschouwd.
Tip van Bring: Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van een goedgekeurde modelovereenkomst. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Als je kiest voor om te werken als zzp’er, proflancer of als zz-payroller dan is Bring at Work jouw opdrachtgever en zorgen wij voor de juiste modelovereenkomst.
Het naleven van de Wet DBA kan complex zijn, maar het is essentieel voor zzp’ers die hun zelfstandigheid willen behouden. Door de bovenstaande fouten te vermijden en de tips toe te passen, vergroot je de kans dat je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en kun je schijnzelfstandigheid voorkomen. Vergeet niet om regelmatig je contracten en werkrelaties te evalueren en, indien nodig, juridische of fiscale hulp in te schakelen.
Voor zzp’ers is het belangrijk om hun zelfstandigheid goed te kunnen aantonen. Wil je zeker weten dat je aan de regels voldoet? Werk samen met Bring at Work. Schrijf je vandaag nog in! Samen bespreken we jouw situatie en verkennen we de mogelijkheden, zodat jij zonder zorgen kunt werken zoals jij dat wilt. Klik hier en schrijf je in.