Als zorg zzp’er ben je in veel gevallen je eigen baas, wat betekent dat je veel vrijheid hebt in je werk. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid kijken, vooral als het gaat om juridische en belastingtechnische zaken. De Wet DBA zorgt voor veel verwarring bij zorg zzp’ers. Wat betekent deze wet nu precies voor jou als zelfstandige zorgprofessional? Wat moet je doen om geen risico te lopen op schijnzelfstandigheid? In deze blog beantwoorden we vijf veel gestelde vragen van zorg zzp’ers over de Wet DBA, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
1. Wat is de Wet DBA precies en waarom is deze relevant voor zorg ZZP’ers?
De Wet DBA is van groot belang voor zzp’ers in de zorg, omdat de wet helpt schijnzelfstandigheid te voorkomen. Als zzp’er in de zorg moet je aantonen dat je daadwerkelijk zelfstandig werkt en niet in een verkapte dienstbetrekking zit. Dit kun je doen door het gebruik van een modelovereenkomst, die is goedgekeurd door de Belastingdienst, en door te voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid zoals vastgelegd door de Belastingdienst.
2. Hoe kan ik zorgen dat ik als zzp’er in de zorg niet schijnzelfstandig ben?
Het is essentieel om je arbeidsrelatie goed vast te leggen en altijd te zorgen dat je voldoet aan de eisen van de Wet DBA, zodat je je zelfstandigheid kunt aantonen en juridische of belastingtechnische problemen voorkomt.
Een voorbeeld met betrekking tot de gestelde eisen, stel je werkt als zelfstandige fysiotherapeut voor een zorginstelling. Als je een werkjas van de zorginstelling ontvangt, kan dit wijzen op een gezagsverhouding en gebrek aan ondernemersrisico, twee belangrijke indicatoren voor schijnzelfstandigheid. Als je echter zelf verantwoordelijk bent voor je werkmaterialen en -kleding kun je jouw zelfstandigheid beter aantonen. Jij bent verantwoordelijk voor het inkopen van eigen handschoenen. Ook zal jij je eigen werk jas moeten kopen, zodat je niet afhankelijk bent van jouw opdrachtgever.
Er wordt gekeken naar het geheel van de arbeidsrelatie, en het gebruik van een modelovereenkomst kan hierbij helpen. Klik hier om alle eisen van de Wet DBA te lezen en controleer of jij kan voldoen aan alle eisen die zijn gesteld.
3. Wat zijn de risico’s als ik als zzp’er in de zorg niet aan de Wet DBA voldoe?
Als je niet voldoet aan de regels van de Wet DBA en de Belastingdienst besluit dat je toch als werknemer moet worden aangemerkt, kunnen er grote risico’s zijn. Dit betekent dat de zorginstelling verplicht is om loonheffingen (zoals belasting, pensioenpremies en sociale verzekeringen) af te dragen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025. Als de Belastingdienst constateert dat dit niet is gebeurd, kunnen zowel jij als de zorginstelling worden aangeslagen voor de gemiste betalingen, inclusief boetes.
Bovendien kan het voor jou als zorg ZZP’er leiden tot financiële onzekerheid, aangezien je mogelijk geen aanspraak hebt op sociale zekerheden zoals een WW-uitkering of ziektewet. Het is dus cruciaal om je arbeidsrelaties goed vast te leggen en te zorgen dat je daadwerkelijk als zelfstandige wordt aangemerkt.
Bovendien kan het voor jou als ZZP’er betekenen dat je belastingvoordelen misloopt, zoals de zelfstandigenaftrekken of de MKB-winstvrijstelling. Dit kan je inkomen behoorlijk beïnvloeden. Bij langdurige schijnzelfstandigheid kan dit zelfs leiden tot naheffingen van de belasting en boetes voor zowel jou als de zorginstelling.
4. Moet ik altijd een modelovereenkomst gebruiken?
Een modelovereenkomst is een overeenkomst die door de Belastingdienst is goedgekeurd en waarin de afspraken tussen een zorg ZZP’er en een zorginstelling duidelijk worden vastgelegd. Hoewel het niet verplicht is om een modelovereenkomst te gebruiken, kan dit zeker helpen om je positie te verduidelijken.
Door een goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken, heb je meer zekerheid dat de Belastingdienst je niet als werknemer aanmerkt. Het zorgt ervoor dat zowel jij als de zorginstelling niet voor verrassingen komen te staan. Heb je twijfels over de inhoud van je overeenkomst of ben je bang dat deze toch niet voldoet aan de eisen, dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Het gebruik van een modelovereenkomst verkleint het risico op naheffingen of boetes van de Belastingdienst.
Als je geen modelovereenkomst gebruikt, kan de Belastingdienst bij een controle oordelen dat je een dienstbetrekking hebt, in plaats van dat je als zelfstandige werkt. Dit kan betekenen dat je alsnog als werknemer wordt gezien, met de bijbehorende belasting- en premiebetaling. Dit kan leiden tot hoge naheffingen, boetes en een verlies van belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek.
5. Kan ik als ZZP’er in de zorg nog steeds werken voor één zorginstelling?
Een veelgemaakte fout is het niet gebruiken van een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst. Modelovereenkomsten zijn opgesteld om de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijk te maken en om te voorkomen dat je onterecht als werknemer wordt beschouwd.
Tip van Bring: Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van een goedgekeurde modelovereenkomst. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Als je kiest voor het werken als zzp’er, proflancer of als ZZ-Payroller dan is Bring at Work jouw opdrachtgever en zorgen wij voor de juiste modelovereenkomst.
Het naleven van de Wet DBA kan complex zijn, maar het is essentieel voor zzp’ers die hun zelfstandigheid willen behouden. Door de bovenstaande fouten te vermijden en de tips toe te passen, vergroot je de kans dat je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en kun je schijnzelfstandigheid voorkomen. Vergeet niet om regelmatig je contracten en werkrelaties te evalueren en, indien nodig, juridische of fiscale hulp in te schakelen.
Houd er rekening mee dat de Belastingdienst niet alleen naar je modelovereenkomst kijkt, maar vooral naar de daadwerkelijke werkzaamheden die je uitvoert. De modelovereenkomst is een hulpmiddel om je afspraken duidelijk vast te leggen, maar de manier waarop je je werk in de praktijk uitvoert, is bepalend.
Voor zzp’ers is het belangrijk om hun zelfstandigheid goed te kunnen aantonen. Wil je zeker weten dat je aan de regels voldoet? Werk samen met Bring at Work. Schrijf je vandaag nog in! Samen bespreken we jouw situatie en verkennen we de mogelijkheden, zodat jij zonder zorgen kunt werken zoals jij dat wilt. Klik hier en schrijf je in.