Bring at Work

9 tips voor een gezonde en veilige werkomgeving

11 november 2021
4 min leestijd
Kok als doe beroep

Om het beste uit je werknemers te halen, is het belangrijk dat niet alleen hun werkzaamheden aantrekkelijk zijn. Ook moet de werkomgeving fijn, prettig en stimulerend zijn. Je werknemers investeren namelijk wekelijks veel tijd aan hun taken en verantwoordelijkheden. Dat kunnen zij alleen volhouden wanneer zij op hun gemak zijn. Daar komt veel bij kijken, maar wij helpen jou graag op weg! Hieronder zetten wij een aantal tips, tricks en trucs op een rij om het werkplezier van je werknemers te vergroten.

1. Een goede ergonomie

Vooral bij beroepen waar je uren achter elkaar aan het beeldscherm bent gekluisterd, is ergonomie een grote factor in de gezondheid van de werkomgeving. Kies daarom altijd voor verstelbare stoelen en bureaus wanneer je een kantoorruimte (her)inricht. Hiermee geef je je werknemers alle mogelijkheid om hun stoelen en bureaus naar eigen inzicht en voorkeur aan te passen.

Bied eventueel een korte handleiding aan met algemene informatie over de juiste verhoudingen van stoelen, tafels en schermen om overspanning van de spieren te voorkomen.

2. Optimaal licht

Zou nog geen plant het overleven op kantoor? Dat is een goede indicatie: dit is geen ideale werkomgeving. Voor elk type werk is goede verlichting belangrijk. Liefst door grote ramen die genoeg daglicht binnenlaten, maar niet je werknemers verblinden. Is dat geen optie? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waarbij licht zo natuurlijk en warm mogelijk aanvoelt. Zorg ervoor dat kunstmatig licht niet te fel maar zeker ook niet te donker is.

3. Regelmatige beweging

Beweging is niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor de geest. Met bewegen, maak je je hoofd leeg en dat draagt bij aan betere concentratie en betere resultaten. Motiveer je werknemers daarom om te bewegen. Niet alleen door buiten werktijden te sporten, maar ook door te wisselen tussen zitten en staan.

Dat laatste kun je doen door bijvoorbeeld zit-sta-bureaus op kantoor te zetten. Of door bewust voor een hoge lunchtafel te kiezen. Moedig je werknemers daarnaast aan om regelmatig een kleine wandeling te maken. Nog meer bewegen voor, tijdens en na werktijd? Breng honden naar kantoor of regel een sportlesje tijdens werktijd.

4. Voldoende hydratatie

Stimuleer het drinken van water. Dit helpt bij het reguleren van het lichaam en draagt bij aan betere concentratie. Zet een waterkoeler/gekoelde waterkraan op kantoor of vul de koelkast met vers (bron)water. Geef het goede voorbeeld en drink in elk geval 2 liter water per dag. Wat ook helpt: niet aan de lopende band cafeïne drinken. Dat onttrekt vocht aan het lijf en heeft bovendien na een aantal kopjes negatief effect op concentratie en stress.

5. Gezonde voeding

Met een gebalanceerd dieet gevuld met eiwit, groente, fruit en vezels, voorkom je een dip in je concentratie, motivatie en productiviteit gedurende de dag. Je stelt verzuring van geest en lichaam uit. Als werkgever kun je hieraan bijdragen door gezonde snacks of fruit aan te bieden aan je werknemers. Wist je trouwens dat deze 100% fiscaal aftrekbaar zijn? Ook is het een optie om de lunch af en toe of dagelijks te organiseren. Let hierbij wel op de bijdrage die de belastingdienst vereist voor het verstrekken van een lunch aan medewerkers.

6. Een schoon en opgeruimd kantoor

Opgeruimd staat niet alleen netjes, maar het zorgt ook voor een meer opgeruimd, leeg hoofd. En iedereen werkt beter met een leeg hoofd. Schakel een schoonmaker in en verdeel taken onder je personeel zodat het kantoor netjes blijft. Maak dan wel duidelijk wat je van je werknemers verwacht, bijvoorbeeld met corvee en een rooster waarvan iedereen op de hoogte is.

Ook kunnen planten helpen. Planten reinigen de lucht en verminderen daarmee ziekteverzuim.

7. Sociale veiligheid

Om goed te kunnen functioneren, is het belangrijk dat je werknemers het gevoel hebben dat ze zichzelf mogen zijn. Maak bij de onboarding van elke nieuwe werknemer duidelijk waar ze terecht kunnen wanneer ze zich niet thuis voelen. Zorg voor een vertrouwenspersoon en geef werknemers altijd het gevoel dat ze vragen kunnen stellen of dingen kunnen delen.

Wat daarnaast helpt bij het creëren van een fijne sfeer op kantoor is teambuilding. Breng je werknemers ook buiten het reilen en zeilen van de werkvloer met elkaar in contact. Ga samen vrijwilligerswerk doen of doe opdrachten die samenwerken stimuleren. En zorg voor een plek waar collega’s elkaar op werk ontmoeten. Om te lunchen, borrelen en bij te praten.

 8. Fysieke veiligheid

Niet alleen sociale en emotionele veiligheid zijn belangrijk om je werknemers te laten knallen op kantoor. Ook fysieke veiligheid. Zorg ervoor dat er altijd iemand op kantoor is die een BHV-diploma heeft. Zo kunnen je werknemers op iemand rekenen om hen uit de brand te helpen, letterlijk en figuurlijk.

Een veilig en gezonde werkomgeving creëren?

Vind je het lastig om een fijne en gezonde werkomgeving te creëren voor je werknemers? Bij Bring at Work denken we graag met je mee.

Ben je op zoek naar medewerkers die de organisatie happy houden? Denk bijvoorbeeld aan een officemanager of happiness officer. Ook voor deze medewerkers kan je voor de werving bij Bring at Work terecht.. Stuur een mail naar info@bringatwork.nl of bel ons op 020-22 35 281.

9. Genoeg uitdagingd

Voor de gezondheid van je werknemers is overprikkeling een afrader. Maar onderprikkeling is ook gevaarlijk. Hoe zoek je de balans? Hoe stimuleer je je werknemers? Biedt ruimte voor professionele ontwikkeling! Bij Bring at Work coachen en begeleiden wij medewerkers in Amsterdam en omgeving. In onze Bring Academy bieden wij trainingen en opleidingen, standaard en op maat.