Bring at Work

Zzp’er naast loondienst: hier moet je op letten

7 juli 2022
3 min leestijd

Je hebt een vaste baan en wilt daarnaast gaan werken als zzp’er. Bijvoorbeeld omdat je wat extra wil bijverdienen of een eigen bedrijf gaat opbouwen. Een mooie stap! Maar waar moet je op letten als je zzp en loondienst combineert? Hoe zit het bijvoorbeeld met belastingen en belangenverstrengeling? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Zo zit het met belastingen bij loondienst en zzp tegelijk

Niet het leukste onderwerp, wel heel belangrijk: als je naast zzp’er ook in loondienst gaat werken, verandert er van alles op het gebied van belastingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hogere belastingschijf inkomstenbelasting. Komt je totale inkomen, dus de optelsom van de inkomsten uit je eenmanszaak en je salaris uit loondienst, uit op 69.398 euro of meer? Dan kom je in een hogere belastingschijf terecht van 49,5%. Als je inkomen onder de 69.398 euro per jaar is, betaal je 37,07% inkomstenbelasting. Houd hier rekening mee, want bij een hogere schijf houd je minder salaris voor jezelf over. (Belastingtarieven 2022)
  • Recht op ondernemersaftrek. In sommige gevallen verandert of vervalt je recht op de ondernemersaftrek. Bepaal van tevoren hoe het in jouw situatie zit, zodat je alvast weet of je meer inkomstenbelasting gaat betalen. Dit zijn de eisen om je recht op de ondernemersaftrek te behouden:
      • De inkomsten uit je bedrijf vallen onder ‘winst uit onderneming’.
      • Je werkt minimaal 1225 uur per jaar als zzp’er. Als je in een jaar 49 weken werkt, komt dat neer op 25 uur per week.
      • Ben je meer dan 5 jaar zzp’er? Dan moet je op jaarbasis meer tijd aan je eenmanszaak besteden dan aan je werk in loondienst.

     

  • Kleineondernemersregeling (KOR). Daalt je omzet als zzp’er door je vaste baan naar minder dan 20.000 euro per jaar? Maak dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Die houdt in dat je 3 jaar lang vrijgesteld bent van btw. Dus je hoeft geen omzetbelasting te betalen, maar mag ook geen btw terugvragen op zakelijke en inkoopkosten.
  • Loonheffing en loonheffingskorting. Je nieuwe werkgever betaalt je loon en dus heb je automatisch te maken met loonheffing en loonheffingskorting. Voordat je aan de slag gaat, krijg je een loonheffingsformulier. Geef daarop aan dat je werkgever loonheffingskorting mag toepassen, zodat je zelf meer salaris overhoudt. Doe je dit niet? Dan wordt de korting pas verrekend bij de aangifte inkomstenbelasting. Let op: je mag maar bij 1 werkgever gebruikmaken van de loonheffingskorting.

Een goede tip is om de inkomsten van je eenmanszaak en je salaris te scheiden. Deze staan namelijk los van elkaar. Zorg dus dat je werkgever je loon stort op je privérekening (en niet op je zakelijke rekening) en je facturen overgemaakt worden op je zakelijke rekening.

Maak afspraken over tijdverdeling en belangenverstrengeling

Vroeg of laat gebeurt het: je krijgt een spoedklus als zzp’er tijdens je werk in loondienst of een klantafspraak voor je werkgever valt in je tijd als zzp’er. Wat kan wel en niet? Dat bepaal je samen met je werkgever. Maak van tevoren duidelijke afspraken over het volgende, zodat je allebei weet waar je aan toe bent:

    • Vaste dagen per week werken of je werktijden zelf invullen?
    • Zakelijke telefoontjes voor je eenmanszaak aannemen: wel of niet en hoeveel?
    • Welke opdrachten neem je wel of niet aan als zzp’er (als je werk in loondienst en als zzp’er ongeveer hetzelfde is)?
      • Zorg dat er geen belangenverstrengeling ontstaat.
        Staat er een concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst? Bestudeer dit dan goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
      • Als zo’n beding er niet is, zet dan samen met je werkgever helder op papier wat wel en niet is toegestaan. Op die manier is het voor jullie allebei duidelijk en voorkom je gedoe in de toekomst.

Een fictief dienstverband voorkomen

Heb je weleens gehoord van schijnzelfstandigheid of een fictief dienstverband? Dat betekent dat je een opdracht aanneemt als zzp’er, maar eigenlijk in loondienst bent. Je opdrachtgever heeft dan wel de lusten, maar niet de lasten van jou als werknemer. Dat is niet toegestaan. Je bent niet in loondienst als je:

        • zelf bepaalt hoe je je werk doet en geen gezagsverhouding hebt met je opdrachtgever.
        • het werk ook door iemand anders kunt laten doen.
        • geen loon krijgt. Dus je ontvangt geen vakantiegeld en geen doorbetaling als je ziek bent.
        • geen fictief dienstverband hebt. Check of dit zo is op de website van de Belastingdienst.

Twijfel je? Voorkom een fictief dienstverband of schijnzelfstandigheid dan met een modelovereenkomst. Dat is een document van de Belastingdienst waarin afspraken over de werkrelatie tussen jou en je opdrachtgever staan. Als je daarmee werkt, ben je niet in loondienst, maar een zzp’er die een opdracht uitvoert. Je vindt alle modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Werk je via Bring at Work, dan zorgen wij voor de juiste modelovereenkomst om alles goed voor jou te regelen.