Fidessa@bringatwork.nl

Zwanger en werken doe je zo

2 februari 2023
2 min leestijd

Als je zwanger bent gelden er specifieke rechten. Zoals bijvoorbeeld meer rust en pauzes tijdens het werk. Ook mag je naar de verloskundige, gynaecoloog en dokter. Onderstaand hebben we de belangrijkste regels voor je op een rij gezet, zodat jij extra goed voor jezelf kunt zorgen.

Wat heb je zelf te regelen?

 • Je meldt je zwangerschap bij ons; dit is noodzakelijk. Wij hebben de zwangerschapsuitkering aan te vragen die je tijdens je verlof ontvangt. Let op: dit heb je uiterlijk 3 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof te doen (uiterlijk 7 weken voor de uitgerekende datum).
 • Tijdens het zwangerschapsverlof ontvang je geen salaris van Bring at Work. Je ontvangt een zwangerschapsuitkering. De rechten verschillen per fase van het contract. Verder is het belangrijk om te weten of de cao voor uitzendkrachten voor jou geldt.

Waar heb je recht op?

 • Extra doorbetaalde pauzes.
 • Regelmatige werktijden.
 • Je mag niet meer dan 50 uur per week werken.
 • Rustmomenten in een rustige kamer. Hier heb je tot zes maanden na de bevalling recht op.
 • Tot negen maanden na de bevalling mag je tijdens je werktijd je kind voeden of kolven. Je mag hier maximaal een kwartier van je werktijd mee bezig zijn. Je krijgt doorbetaald.
 • Onder werktijd naar de dokter, gynaecoloog of verloskundige? Dat mag. Je krijgt die tijd dat je bij de afspraak zit gewoon je salaris doorbetaald.

Plus:

 1. Je bent niet verplicht om je zwangerschap te melden bij het bedrijf waar je werkt. Soms kan het verstandig én handig zijn om de organisatie het wel te vertellen als je bijvoorbeeld met stoffen werkt die schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap of als je lichamelijk zwaar werk doet. Check je werksituatie en je werkplek en breng het onder de aandacht van de werkgever.
 2. Je mag niet ontslagen worden wégens zwangerschap. Ontslag wegens zwangerschap is discriminatie. Gebeurt het toch, dan kan het recht geven op een schadevergoeding. Maar een uitzendovereenkomst kan natuurlijk wel opgezegd en aangezegd worden. Laat je informeren door het UWV of het Juridisch Loket.
 3. Let op: andersom geldt voor jou trouwens een opzegverbod wegens zwangerschap tot zes weken na je zwangerschap.
 4. Als laatste. Je hebt recht op wettelijke bescherming op de werkvloer tijden je zwangerschap en in de borstvoedingsperiode.

Kijk voor meer informatie via de rijksoverheid. Of bel ons met je vragen T. 020 223 52 81. Ook als je zwanger bent en op zoek bent naar een andere baan. Je bekijkt hier onze #short over Zwanger en werken doe je zo.

Neem contact op met een professional