Bring at Work

Een goede motivatiebrief schrijven in 5 stappen

7 juli 2022
3 min leestijd

Je hebt een leuke vacature gezien en gaat nu een motivatiebrief schrijven. Eenmaal aan het tikken komen er vooral standaardzinnen uit je toetsenbord. Die laten helemaal niet zien wat jou uniek maakt en waarom je perfect past bij de functie. Met een paar tips tover jij die saaie brief om tot een sprekend exemplaar. Een goede motivatiebrief schrijven doe je zo!

Sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven?

Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zit er een verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Moet je een sollicitatiebrief schrijven? Dan ligt de nadruk op je cv. Moet je een motivatiebrief opstellen? Dan is het belangrijker om de nadruk op jezelf te leggen. Waarom passen deze baan en dit bedrijf zo goed bij jou?

Hoe schrijf je een opvallende motivatiebrief? Show, don’t tell!

Een trucje dat alle andere kandidaten niet kennen, maar jij wel? Show, don’t tell. De belangrijkste onderdelen van een goede motivatiebrief zijn de persoonlijke voorbeelden die je deelt. Zeg niet dat je creatief bent, maar waaruit dat blijkt. Vertel niet dat je graag met mensen werkt, maar deel een leuke anekdote waarin dat terugkomt. Voorbeelden maken van een doorsnee motivatiebrief een goede motivatiebrief.

Hoe je dat doet? Geef antwoord op:

  • Hoe komt dat dan?
  • Waar merk je dat dan aan?
  • Wat kun je daarmee?

Deel 1: een pakkend intro voor je motivatiebrief maken

Maar hoe schrijf je een motivatiebrief precies? Begin bij een pakkend intro en vertel op welke functie je solliciteert, aangevuld met een persoonlijk voorbeeld dat laat zien hoeveel jij met dit werkveld gemeen hebt. Denk na over wat jou uniek maakt. Zo heb je de aandacht meteen te pakken.

Wat je niet moet doen? Onderstaande clichés gebruiken:

  • Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging
  • XX is mijn grote passie, daarom solliciteer ik nu op de functie…
  • Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: deze functie is op mijn lijf geschreven
  • Het is altijd mijn droom geweest om hier te werken
  • Naar aanleiding van je vacature op LinkedIn wil ik graag solliciteren

Deel 2: vertel je verhaal

Een motivatiebrief schrijven draait om meer dan alleen je opleiding en werkervaring delen. In de alinea na je intro vertel je jouw persoonlijke verhaal. Maak daarbij een mooie mix van opleidingen, werkervaring, persoonlijkheid en interesses. Bekijk hierbij goed welke van jouw eigenschappen goed passen bij de functie waarop je solliciteert. Deze benoem je, koppel je aan de functie en illustreer je met een voorbeeld. Dat maakt je motivatiebrief veel overtuigender. Hoe dat moet, zie je hieronder.

Ik barst altijd van de creatieve ideeën. Die komen niet alleen van pas bij mijn interieurhobby, maar ook bij mijn werk als marketeer. Ik vind het geweldig om voor de meest specifieke producten of doelgroepen een prikkelende campagne te bedenken.

Je relevante werkervaring hoef je niet te beperken tot opleidingen of banen. Ook cursussen of bijzondere prestaties kunnen interessant zijn om te benoemen. Presenteer ze zo feitelijk mogelijk, zodat je niet opschepperig overkomt.

Deel 3: benadruk de goede match

Koppel jouw verhaal vervolgens aan de functie waarop je solliciteert. Waarom pas jij zo goed bij deze baan en welke toegevoegde waarde breng je de organisatie? Je kunt hier ook iets vertellen over de impact die je wilt maken binnen het bedrijf.

Deel 4: schets je toekomstbeeld

Tijdens het motivatiebrief schrijven denk je verder dan alleen deze functie en benadruk je ook je ontwikkelambities. Hoe wil je groeien binnen dit bedrijf? Omschrijf een levendig voorbeeld van hoe je jezelf ziet in deze nieuwe functie en denk daarbij ook aan volgend jaar en het jaar daarna. Zo laat je een werkgever zien dat je serieus (en ambitieus) bent.

Deel 5: sluit je motivatiebrief af

Sluit de brief af en vertel de ontvanger dat je uitkijkt naar zijn of haar reactie. Lees je brief vervolgens nog eens aandachtig door. Een goede motivatiebrief maken betekent ook: kritisch kijken en waar nodig schrappen. De ontvanger zit niet te wachten op een brief van meerdere kantjes, dus kijk goed naar de inhoud.

Ontwikkel je verder via Bring at Work

Hulp nodig bij het vinden van jouw ideale baan? Daar helpen wij je graag bij! Bekijk de openstaande vacatures of schrijf je in voor een aanbod op maat.