Werken als zzp’er in de kinderopvang heeft ontzettend veel voordelen. Je bepaalt zelf wanneer je werkt, rekent je eigen uurtarief en doet alleen maar het werk dat jij het allerleukste vindt. Overweeg jij deze optie? Hieronder zie je precies aan welke zaken je moet denken voor je van start gaat.
Check of je aan de eisen voldoet
Je kunt niet zomaar als zzp’er in de kinderopvang beginnen. Zo heb je een diploma nodig in de juiste richting. Met één van onderstaande diploma’s zit je goed. Bekijk hier de gehele lijst met geschikte opleidingen.
- Mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3
- Mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4
- Mbo Onderwijsassistent
Daarnaast geldt vanaf 1 januari 2025 de taaleis volgens de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Daarnaast moet je een cursus EHBO bij kinderen gevolgd hebben.
Registreer je in het Personenregister Kinderopvang
Net als wanneer je in loondienst werkt, moet je ook zzp’er in de kinderopvang geregistreerd staan in het Personenregister Kinderopvang (PRK). Hiervoor moet je ook een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. De overheid checkt via dit register regelmatig of je iets strafbaars hebt gedaan, waardoor je niet met kinderen mag werken.
Bepaal je uurtarief
Wat verdient een zzp’er in de kinderopvang eigenlijk? Anders dan wanneer je in loondienst bent, bepaal je nu zelf je tarief. Wat passend is hangt enorm af van je ervaring en de opdracht. Zo kun je met een langdurige opdracht een lager tarief rekenen en is bij een spoedklus een hoger tarief normaal.
Wat is een gemiddeld zzp-tarief in de kinderopvang?
Wat is een gemiddeld zzp-tarief in de kinderopvang?
Als zelfstandig pedagogisch medewerker kun je gemiddeld zo’n € 37 per uur ex. btw rekenen. Heb je een hbo-diploma of een VVE-certificaat? Dan krijg je 1,5 extra per uur extra.
Je totale inkomen bereken je eenvoudig door je uurtarief te vermenigvuldigen met de uren die je direct in rekening kunt brengen (declarabele uren). Reken jezelf niet meteen rijk. Je bent nooit 100% declarabel, omdat je ook tijd nodig hebt voor administratie, overleg, netwerken en het vinden van opdrachten. Daarnaast betaal je hier nog belasting over en heb je misschien bepaalde zakelijke kosten die je moet betalen. Zorg dan ook dat je genoeg reserveert om in het volgende belastingjaar dit te kunnen betalen.
Zet een heldere administratie op
Als zelfstandig ondernemer moet je een administratie bijhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook ontzettend handig. Met een goed overzicht van je uren, uitgaven, kosten en omzet weet je precies hoe je ervoor staat. Is je uurtarief hoog genoeg? Besteed je teveel tijd aan randzaken? Wat is je winst? Met een goed online boekhoudprogramma houd je alles gemakkelijk bij.
Goed nieuws: vanaf 1 augustus 2022 regelt Bring at Work de facuratie voor de zzp’ers tegen een kleine bijdrage. Fijn, want dit betekent minder rompslomp en een kloppende administratie met de gewerkte uren.
Vind opdrachtgevers in de kinderopvang
Met al je zaken op orde is het tijd voor het leuke werk. Je gaat van start bij grote of kleine bedrijven in de kinderopvang. Tijd om op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Via Bring at Work vind je gemakkelijk verschillende opdrachten. Schrijf je in en start met ondernemen!