Zzp, ja of nee.
Kies voor een toekomst die werkt!
In 2025 komen er veranderingen in de Wet DBA die invloed kunnen hebben op jouw manier van werken. Op deze pagina lees je wat deze veranderingen voor jou betekenen en hoe je je hierop kan voorbereiden. Je staat er niet alleen voor! Wij denken met je mee en samen zoeken we naar een oplossing die aansluit op jouw wensen en behoeften.
Welk dienstverband past bij mij?
Vraag je je af welk dienstverband het beste aansluit op jouw wensen? Ons beslissingsdiagram geeft een overzicht van de voordelen per dienstverband, zodat je gemakkelijk kan zien welk dienstverband het beste past bij wat jij belangrijk vindt in je werk.
ZZP’ers over hun stap naar meer stabiliteit
Meer ZZP’ers stappen over naar een ander dienstverband. Maar hoe voelt het om die stap te zetten? Hier delen voormalig ZZP’ers hun persoonlijke verhalen over hun keuze, de uitdagingen die ze tegenkwamen, en de voordelen die ze nu ervaren. Lees hun ervaringen en ontdek wat een overstap voor jou kan betekenen.
Blogs
In deze blogs vind je alle informatie die je moet weten over de veranderingen in de Wet DBA en hoe deze invloed hebben op zelfstandigen, specifiek in de kinderopvang en zorg. We delen belangrijke updates, handige tips en adviezen, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar ingaat.
FAQ
Door onze samenwerking met vele zzp’ers en de gesprekken die we hebben gevoerd over de veranderingen in de Wet DBA, hebben we belangrijke inzichten verzameld over de vragen die vaak worden gesteld. Deze vragen hebben we voor je op een rij gezet, samen met de bijbehorende antwoorden.
Wat is het verschil tussen een modelovereenkomst en een gewone overeenkomst van opdracht?
Een modelovereenkomst is een document dat is goedgekeurd door de Belastingdienst en dat kan aantonen dat er sprake is van een zzp-relatie als deze juist wordt nageleefd. Dit kan opdrachtgevers en zzp’ers helpen om zekerder te zijn van hun contractuele afspraken. Een gewone overeenkomst van opdracht biedt daarentegen geen zekerheid dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie als zelfstandig ziet, wat kan leiden tot twijfel of de opdrachtnemer daadwerkelijk een zzp’er is.
Moet ik altijd een modelovereenkomst gebruiken voor elke opdracht?
Nee, een modelovereenkomst is niet verplicht, maar kan handig zijn wanneer je wilt aantonen dat je zelfstandig werkt. Als de werkrelatie duidelijk voldoet aan de zzp-criteria (geen gezagsverhouding, geen verplichting tot persoonlijke arbeid en geen loonrelatie), is een modelovereenkomst niet noodzakelijk. Toch kan een modelovereenkomst zekerheid geven bij opdrachten waarbij twijfel bestaat over de zelfstandigheid.
Zijn er gevolgen voor mijn eigen belastingaangifte als zzp’er?
Ja, als de Belastingdienst besluit dat je feitelijk in verkapt loondienst was bij een opdrachtgever, kan dit invloed hebben op je belastingaangifte en je recht op ondernemersaftrek. Dit zou betekenen dat je belastingvoordeel kunt verliezen dat specifiek voor ondernemers geldt, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn werk als schijnzelfstandigheid wordt gezien?
Om schijnzelfstandigheid te vermijden, moet je voldoen aan de criteria van de Belastingdienst. Een van deze criteria is: werk voor meerdere opdrachtgevers. Wil je alle criteria lezen om te controleren of je niet als schijnzelfstandige wordt gezien? Klik hier.
Wat betekent de Wet DBA voor mijn werk als zzp’er?
De Wet DBA vereist dat zzp’ers en opdrachtgevers beoordelen of de werkrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Als de Belastingdienst vindt dat de zzp’er eigenlijk als werknemer gezien moet worden, kan dit leiden tot naheffingen (een boete) voor de opdrachtgever, wat veel bedrijven huiverig maakt om zzp’ers in te huren. Het is belangrijk om samen met je opdrachtgever te kijken of er sprake is van gezag, persoonlijke arbeid, en loon, want dit zijn de elementen die een dienstbetrekking kunnen bepalen.
Wat is het doel van de Wet DBA?
De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent dat de wet wil voorkomen dat mensen als zzp’er worden ingehuurd, terwijl ze eigenlijk in verkapt loondienst werken. Met de Wet DBA wordt de verantwoordelijkheid voor het juist vaststellen van de arbeidsrelatie geconstateerd tussen de opdrachtgever en de zzp’er.
Is het mogelijk om als zzp’er ingeroosterd te worden door de kinderopvangorganisatie?
Inroosteren door de opdrachtgever kan een indicatie zijn van schijnzelfstandigheid, omdat dit wijst op een vast werkschema en afhankelijkheid. Als zzp’er moet je zoveel mogelijk zelf je werktijden kunnen bepalen en niet afhankelijk zijn van vaste roosters. Om zelfstandigheid aan te tonen, kun je het beste flexibele werktijden afspreken, waarbij je zelf je beschikbaarheid doorgeeft.
Wat zijn de risico’s voor kinderopvangorganisaties als zij zzp’ers inhuren?
Voor kinderopvangorganisaties brengt het risico’s met zich mee, wanneer zij zzp’ers inhuren. Als de Belastingdienst bepaalt dat er sprake is van een verkapt loondienstverband, kan dit leiden tot naheffingen en premies voor sociale verzekeringen, boetes en reputatieschade. Daarom kijken veel organisaties streng naar de werkrelaties en voorwaarden voor zzp’ers, wat soms de samenwerking met zzp’ers bemoeilijkt.
Kan ik voor meerdere kinderopvangorganisaties werken om zelfstandigheid te bewijzen?
Werken voor meerdere opdrachtgevers kan helpen om aan te tonen dat je als zelfstandige werkt en niet afhankelijk bent van één organisatie. In de kinderopvang kan dit betekenen dat je voor verschillende organisaties of locaties werkt, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de Belastingdienst jouw werk als een dienstverband bij één werkgever beschouwt. Dit betekent echter dat je slechts aan één van de criteria voldoet. De Belastingdienst zal naar alle criteria kijken waaraan je moet voldoen. Klik hier om alle criteria te bekijken en te zien of je ook aan de overige criteria kunt voldoen om je zelfstandigheid te bewijzen.
Kan ik als zzp’er worden ingezet als vervanger van een vaste medewerker?
Zzp’ers kunnen worden ingezet als vervanging van vaste medewerkers, maar het moet wel duidelijk zijn dat dit een tijdelijke en flexibele invulling betreft. Het langdurig vervullen van een structurele functie kan door de Belastingdienst worden gezien als een aanwijzing voor een dienstverband. Het is belangrijk dat je zelfstandigheid bewaart door te werken op tijdelijke en afwisselende basis. Daarnaast is het noodzakelijk om als zzp’er te voldoen aan de, door de Belastingdienst, gestelde criteria. Klik hier om alle criteria te bekijken en te zien of je ook aan de overige criteria kunt voldoen om je zelfstandigheid te bewijzen.
Kan ik als zzp’er een vaste rol of functie binnen een zorginstelling vervullen?
Het vervullen van een vaste rol binnen een zorginstelling vergroot de kans dat de Belastingdienst je werk als een dienstverband beschouwt. Een zzp’er moet flexibel inzetbaar zijn en niet op een structurele basis dezelfde taken uitvoeren als vaste medewerkers. Als je bijvoorbeeld op langdurige basis dezelfde taken hebt als een werknemer, loop je het risico dat de Belastingdienst je werk als schijnzelfstandigheid aanmerkt.
Instagram ZZP Wet
Volg het Instagram account ZZP Wet en blij op de hoogte van alle veranderingen in de Wet DBA voor ZZP’ers.